Irák nakoupí americké stíhačky F-16, chce být soběstačný

New York - Irácká vláda plánuje nakoupit 36 amerických stíhaček F-16. Politicky nestabilní země by se tak mohla zbavit závislosti na vzdušné obraně Spojených států. Americké jednotky by se navíc mohly z Iráku stáhnout dříve než v dosud předpokládaném roce 2011. Informoval o tom list Wall Street Journal.

Přestože jde o velkou zakázku, která bývá běžně znamením rozvíjející se vojenské spolupráce, v případě Iráku jde paradoxně spíše o krok směrem k jejímu ukončení. „Jen to reflektuje snahy premiéra Malikiho získat větší nezávislost na americkém vojsku a obraně,“ říká odborník na Irák Kenneth Katzman.

Americké ministerstvo obrany ale s prodejem vojenské techniky Iráku souhlasí. Včetně zamýšlené koupě 140 tanků a více než stovky zabezpečovacích vozidel se jedná o obchod v hodnotě více než 10 miliard dolarů. Irák profesionalizuje a modernizuje svou armádu a stává se jedním z největších potenciálních odběratelů zbraní na světě.

Spojené státy nedávno oznámily prodej stíhaček stejného typu do Maroka a Rumunska. Na každém letadle americký výrobce Lockheed Martin vydělá zhruba 100 milionů dolarů. Musí k nim ale zajistit i výcvik, potřebnou techniku a podporu.