Česká ekonomika meziročně vzrostla o 4,6 procenta

Praha - Česká ekonomika letos ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 4,6 procenta, proti předchozímu čtvrtletí stoupla o 0,9 procenta. Oproti předběžnému odhadu z poloviny srpna statistici zvýšili meziroční růst HDP ve druhém čtvrtletí o 0,1 procentního bodu. Český statistický úřad (ČSÚ) zároveň upřesnil odhad vývoje za první čtvrtletí na meziročních 5,4 procenta, v úhrnu za první pololetí tak HDP vzrostl o pět procent.

Ekonomika stále roste slušným tempem, ale zpomaluje. Stojí za tím množství vnějších a vnitřních vlivů. Koruna posilovala a ceny ropy spolu s ekonomickými problémy největšího obchodního partnera, německé ekonomiky, působily negativně na podnikovou sféru.

Domácím motorem růstu agregátní poptávky byl především zahraniční obchod, kde výrazný převis vnější poptávky nad nabídkou vyústil do vysokého aktivního salda zahraničního obchodu. Na nabídkové straně ekonomiky potvrdil svou klíčovou pozici zpracovatelský průmysl, který zajišťoval téměř 70 procent růstu celkové hrubé přidané hodnoty.

Zahraniční obchod zbožím a službami byl ve druhém čtvrtletí hlavním zdrojem ekonomického růstu s příspěvkem čtyř procentních bodů k přírůstku HDP. Vysoké meziroční tempo růstu 13,5 procenta si udržel vývoz zboží a služeb, zatímco růst celkového dovozu zpomalil na 8,9 procenta.

Podle ČSÚ k růstu výkonnosti ekonomiky přispěl růst zaměstnanosti, která se po odstranění sezónních vlivů zvýšila ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,2 procenta a meziročně o 1,7 procenta.

Produktivita práce, měřená vývojem hrubé přidané hodnoty na pracovníka, vzrostla meziročně o 2,8 procenta. V ekonomice bylo podle metodiky národních účtů ve druhém čtvrtletí zaměstnáno průměrně 5,233 milionu lidí, o 89 tisíc více než ve stejném čtvrtletí loňského roku.

V Evropském srovnání patří ČR stále k těm nejlepším, v zemích EU vzrostl HDP ve druhém čtvrtletí meziročně o 1,6 procenta, z toho v eurozóně jen o 1,4 procenta. Česko však nyní zaostává za Slovenskem, kde se HDP zvýšil o 7,6 procenta, zatímco v Polsku o 6,1 procenta.