V Zimbabwe se dá nakupovat za cizí měny - třeba i české koruny

Harare - Vysoká inflace dohnala zimbabwskou vládu na pokraj zoufalství. S nejrychlejším růstem cen ve světové historii se rozhodla bojovat tak, že s okamžitou platností umožnila prodávat na domácím trhu zboží za cizí měny. Tento krok by měl pomoci zmírnit kritický nedostatek zboží a omezit bujení černého trhu s valutami.

Licenci na prodej zboží dostala prozatím tisícovka maloobchodních prodejců a dvě stě velkoobchodníků. „Budeme to takto dělat po zaváděcí dobu osmnácti měsíců,“ informoval guvernér zimbabwské centrální banky Gideon Gono, který novou praxi označil prozatím jen za experiment.

Dosavadní jediná měna východoafrického státu - zimbabwský dolar - zůstává i nadále v platnosti. Vedle něj se ale bude dát obchodovat i v dalších měnách. Nejpoužívanějšími se ale zřejmě stanou dvě - jihoafrický rand a americký dolar - které jsou již nyní v zemi hojně rozšířené. Výběr měny ale nijak omezený není.

Ekonomickou krizi vyvolanou agresivní politikou prezidenta Roberta Mugabeho ještě prohloubila politická krize odstartovaná jarními prezidentskými volbami. Meziroční inflace se v červnu vyšplhala na neuvěřitelných 11,27 milionu procent, což znamená, že se ceny za poslední rok zvýšily na více než stotisícinásobek. Navíc zemi sužuje také rekordní 80procentní nezaměstnanost.

Hyperinflaci, která je v současnosti nejvyšší, jakou svět kdy spatřil, se vláda pokusila vyřešit měnovou reformou. Od 1. srpna se deset miliard zimbabwských dolarů změnilo na jeden dolar. To však k uklidnění ekonomické situace v zemi příliš nepřispělo, naopak to podle pozorovatelů prohloubilo chaos v zemi.

Stomiliardová bankovka
Zdroj: ČT24