ČR má dvě nové obří nádrže na ropu, zásoby vydrží víc než 90 dní

Nelahozeves - Česká republika zvyšuje strategické zásoby ropy. Pomohou jí k tomu dva nové obří zásobníky, které dnes uvedla do provozu společnost MERO, která strategické zásoby ropy v Česku spravuje. S objemem 125 tisíc metrů krychlových hrají nové nádrže v Evropě prim a patří i k největším svého druhu na světě. Strategické zásoby ropy by díky nim měly překročit Bruselem stanovených 90 dní.

Stavba obou nádrží nazvaných H11 a H12 začala v roce 2006 a stála zhruba 900 milionů korun. V roce 2003 získaly zásobníky cenu akademie inženýrů Stavba roku. V případě výpadku dodávek ropy by zásoby z nich vystačily pro Českou republiku na dva týdny. Díky dalším čtrnácti zásobníkům pak Česko dodržuje evropskou směrnici. „Máme závazek skladovat 90 dnů povinných min. rezerv a my se dostaneme výrazně nad toto číslo,“ pochvaluje si generální ředitel společnosti MERO v ČR Jaroslav Pantůček.

Evropská unie doporučuje zásoby na 120 dní, nutností jsou rezervy na 90 dní.

Ropa proudí do Česka ze dvou směrů. Z východu ji přivádí ruský ropovod Družba. Ze západu pak přitéká ropovodem Ingolstadt. V šestnácti nádržích centrálního tankoviště ve středočeské Nelahozevsi se skladuje výhradně ruská ropa.

Právě dodávky ruské ropy přitom v posledních letech provázejí prudké výkyvy. Podle místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry s nimi Česko musí počítat i do budoucna. „Rusko staví nové ropovody a bude pro ně potřebovat velké množství ropy, přičemž její těžba už v Rusku několik let stagnuje. Musíme se proto připravovat na přesun kapacity na ropovod IKL,“ uvedl.