Topolánek o termínu přechodu na euro mluvit nechce, Klaus je proti brzkému přijetí

Brno - Na brněnském Mezinárodním strojírenském veletrhu se sešel sněm Svazu průmyslu a dopravy. Premiér Mirek Topolánek v diskusi čelil výtkám k příliš dlouhému váhání s přijetím společné evropské měny. Bránil se především tím, že ekonomiku jeho vláda zdědila ve stavu, ve kterém euro přijmout nemohla. Tvrdí dokonce, že jeho vláda je první, která o euru jen nemluví, ale také pro jeho přijetí něco dělá. Topolánkovo stanovisko následně podpořil i prezident Václav Klaus. Přijetí eura podle něj české ekonomice nepomůže.

Zástupci textilního průmyslu si premiérovi stěžovali, že úpadek jejich odvětví byl způsoben silným kurzem koruny. Podle nich je silný kurz koruny významnějším faktorem než vysoké ceny vstupů. „Já se ale nedomnívám, že je to vláda, která má na kurz koruny významný vliv,“ bránil se důrazně Topolánek. Podle premiéra by přijetí eura tyto potíže nevyřešilo a přílišné posilování koruny spadá do gesce centrální banky.

Česká národní banka se ale podle svého guvernéra Miroslava Singera řídí pouze svým zákonným cílem, a to udržováním inflace v pásmu inflačního cíle. Prezident Svazu automobilového průmyslu Martin Jahn se ale domnívá, že nyní průmyslníky více pálí silný kurz koruny než inflace.

Pomohlo by euro podnikům? 

Topolánek dále připomněl analýzy, které tvrdí, že problémy způsobené silnou korunou by přijetí eura stejně nevyřešilo. „Celá řada toho, co vy dnes ztrácíte na výstupu, se bude ztrácet na vstupu,“ vzkázal průmyslníkům a dopravcům. Měl tím na mysli především inflační tlaky, které by zřejmě po přijetí eura nastaly. O konkrétním termínu přijetí eura se proto nechtěl bavit.

Martin Jahn se vyslovil alespoň pro stanovení pevného termínu přijetí společné evropské měny. To by mělo podnikatelům pomoci s větší jistotou plánovat rozpočty a tedy i efektivněji investovat. „Důležitá je domácí hospodářská politika, nikoli fixace kurzu,“ upozornil ale Singer. Upozornil přitom na případ Portugalska, kterému vstup do eurozóny prosperitu nepřinesl.

Kdy povolí veřejné finance vstup do eurozóny? 

Topolánek se v souvislosti s eurem také odvolával na to, že zdědil ekonomiku ve stavu, ve kterém na přijetí eura zdaleka nebyla připravená. Stěžoval si především na deficit veřejných financí, který údajně předchozí vláda udržovala pod tříprocentní hranicí maastrichtských kritérií pouze pomocí účetních triků.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl vládu sice pochválil za správný směr jejího reformního snažení, zároveň však prohlásil tempo změn za příliš pomalé. „Rychlost změn v okolních zemích je vyšší,“ konstatuje. Vláda podle něj především podcenila reformu vlastních institucí. Míl však přesto odhadl, že tímto tempem by česká ekonomika byla schopná k euru dokráčet i v roce 2012.

Prezident odmítá, že by euro pomohlo ekonomice

Topolánkovo stanovisko dnes na brněnském veletrhu podpořil také prezident Václav Klaus. Brzké zavedení jednotné evropské měny v Česku by podle něj neřešilo problémy spojené s posilujícím kurzem koruny. „Jakási představa snílků o tom, že ze současných problémů bychom mohli uniknout úprkem k euru, je opravdu dětinstvím,“ řekl prezident novinářům na brífinku pořádaném u příležitosti zahájení veletrhu.

prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl
Zdroj: ČT24