V Česku a na Slovensku se letos prodal rekordní počet DVD

Praha - Prodejci filmů na DVD hlásí v Česku a na Slovensku rekordní tržby - oproti loňsku se zvedly víc než o pětinu. Vděčí za to hlavně levným DVD z novinových stánků. Na ně ale doplácejí videopůjčovny - hlásí historicky největší propady tržeb.

Stále víc Čechů místo návštěvy kina raději sleduje filmy v teple domova. Prodej DVD se proto zvyšuje, mezi lednem a červencem se jich v Česku a na Slovensku prodalo rekordního půldruhého milionu. V klasických obchodech se proti loňsku prodalao o 12 procent více filmů. Daleko víc se přitom prodávají klasické filmy hollywoodských studií,premiérové tituly," zdůrazňuje Pavel Borowiec ze sdružení DVD Group.cz.

Pro DVD míří lidé stále častěji do trafiky 

Zásluhu na vysoké prodejnosti mají ale hlavně levná DVD u novinových stánků. „V naší distribuční síti se nejvíc prodávají staré české filmy nebo i zahraniční filmy,„ říkla ČT marketingová manažerka PNS Zuzana Hurychová. “V současné době distribuujem přes 150 titulů a ta prodejnost se ustálila kolem 10 milionů kusů," dodala.

Konec videopůjčoven v Čechách? 

Levná DVD z trafik však doslova drtí videopůjčovny. Koupit si starší film u stánku je už dnes totiž často výrazně levnější, než půjčit ho v půjčovně. Kvůli malému odbytu videopůjčovnám hlásí distributoři filmových DVD dokonce o 40 procent menší tržby.

Podle některých odborníků je už éra videopůjčoven pryč. „Půjčovny zažívají nejhorší období za 11 let své existence tržby se velice propadly,“ přiznává Borowiec. Hlad po levných DVD není nikde v Evropě tak výrazný jako v Česku. Nápad prodávat levná filmová DVD v trafikách nebo je přibalit k novinám jako bonus už od Čechů odkoukali například v Polsku nebo Rusku.