Krize finančních trhů se prohloubila a rozšířila do Asie

Praha - Až 180 miliard dolarů poskytnou největší světové centrální banky finančním trhům. Chtějí tak uklidnit investory. Zatím se jim to ale daří jen částečně. Obavy z dalších krachů velkých bank totiž stále trvají. Krize si vybírá oběti napříč všemi kontinenty. Dnes udeřila na Asii. Japonsko, Čína, Indie – prakticky na všech burzách se investoři zbavovali akcií. Největší ztráty utrpěly tři velké finanční domy v Japonsku.

Centrální banky v Americe, Evropě, Kanadě a Japonsku proto přišly s obří finanční injekcí. Světové trhy to alespoň trochu uklidnilo. Výjimkou nebyl ani ten český. Zatímco ráno hlásil velké ztráty, přes den to nejhorší překonal. Čeští investoři přesto dál přicházejí o miliardy. „Řada inevstorů ztratila hodně peněz na těch developerských společnostech, které opravdu neočekávaně ztratily skoro sto procent své hodnoty,“ říká Filip Kejla, makléř Wood and Company.

Na krizi se však dá i vydělat. Jako vítěz by z ní mohla vyjít třeba britská banka Barclays. O americkou investiční banku Lehman Brothers se zajímala už dřív. nejdříve ji chtěla koupit za jednu a tři čtvrtě miliardy dolarů. Pak si to ale rozmyslela. Počkala si, až zkrachuje, a teď si z ní vybírá jen některé části. Severoamerickou investiční divizi koupila za čtvrt miliardy dolarů, tedy zlomek původní ceny.

Další rány se burzy bojí v říjnu, kdy budou velké americké firmy oznamovat hospodářské výsledky. Čeká se, že banky odepíšou nové mnohamiliardové ztráty.