Rozpočet bude patrně schválen v současné podobě

Praha - Státní rozpočet České republiky pro příští rok počítá i nadále se schodkem 38 miliard korun. Vláda bude mít návrh rozpočtového zákona na programu na pondělním zasedání. Náměstek ministra financí Eduard Janota dnes ve Studiu 6 uvedl, že kabinet podle jeho názoru v současné podobě rozpočet schválí, a to nehledě na současnou ekonomickou krizi, která ohrožuje světové finanční trhy.

„Rozpočet bude patrně schválen tak, jak byl předložen, s některými doladěními,“ řekl Janota. Ministerstvo financí, které státní rozpočet připravuje, počítá s nárůstem hrubého domácího produktu o 4,8 procenta. Podle některých odborníků je ale tento odhad v současné chvíli příliš optimistický.

„Je to na hraně možností ekonomiky a připouštím, že ty turbulence se mohou promítnout v tom smyslu, že se zpřísní produkty, zpřísní se podmínky poskytování úvěrů,“ říká k tomu Janota. Kabinet se rozpočtem pro rok 2009 bude zabývat na svém pondělním zasedání.

Eduard Janota dále v ranním Studiu 6 prohlásil, že Česko má velmi stabilní ekonomický systém, a světová krize by tak české prostředí neměla příliš poznamenat.

Vydáno pod