Evropské akcie po zprávách z USA zpevňují

Londýn - Akcie na burzách v západní Evropě zahájily dnešní obchodování jedním z nejvyšších růstů za poslední roky. Prudké zvýšení cen nastalo po zveřejnění zprávy, že americká vláda chystá speciální fond, který by mohl odkoupit prakticky všechny špatné úvěry bank. Hlavní panevropský index FTSEurofirst 300 si po zahájení připsal zisk zhruba 5,2 procenta na 1119 bodů.

K růstu cen akcií přispělo také rozhodnutí britských regulačních úřadů dočasně zakázat spekulativní prodej akcií finančních společností. Takzvaný short-selling, který je hojně využívanou formou spekulace řadu let, podle mnoha odborníků zřejmě přispívá k nynějšímu propadu cen akcií na světových trzích.

Index FTSEurofirst 300 od začátku týden klesl zhruba o 3,5 procenta a od začátku roku už ztrácí asi 26 procent. Největší zájem je dnes o akcie bank a dalších finančních institucí, kterým by chystaný plán podpory měl pomoci nejvíce. Například banka Dexia si připsala asi 28 procent, Crédit Agricole 16 procent, Fortis 12 procent a BNP Paribas deset procent.