Wall Street začne nabízet vkladové služby kvůli zvýšení likvidity

New York - Americké investiční banky Goldman Sachs a Morgan Stanley požádaly centrální banku Fed o souhlas se změnou firemní struktury. Fed jim jednomyslně vyhověl. Z ústavů se tak stanou bankovní holdingy a budou moci provozovat i komerční bankovnictví. Tento krok bank znamená, že Wall Street nyní od základů změní podobu, z burziánů se stanou komplexní bankéři.

Jádro newyorské Wall Street ve své tradiční podobě tvořilo pět investičních bank: Bear Stearns, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch a Morgan Stanley. Bear Stearns a Lehman Brothers nynější finanční krizi neustály, Merrill Lynch se nechal dobrovolně převzít. Poslední dva velcí hráči, Goldman Sachs a Morgan Stanley, teď pracují na stavbě pevnějších pilířů svého podnikání.

Investiční banky v americkém pojetí fungují zpravidla jako makléřské společnosti. Přijímají tedy pokyny klientů k nákupu a prodeji cenných papírů, zabývají se jejich správou a samy obchodují. Jako bankovní holdingy teď ale budou moci navíc přijímat vklady, což jim umožní rozšířit zdroje příjmů a změnit podnikatelský model.

Vydáno pod