Vláda od ledna opět přidá důchodcům, tentokrát 330 korun

Praha - Penze budou od ledna v průměru o 330 korun vyšší. Usnesla se na tom dnes vláda. Průměrný starobní důchod tak dosáhne 9985 korun a vláda počítá s tím, že by v průběhu roku mohl překročit 10 tisíc korun. Po jednání vlády to oznámil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Vládní návrh počítá se zvýšením poměrné části důchodu o 4,4 procenta. V průběhu roku 2009 se pak očekává další navyšování v závislosti na inflačním vývoji. Penze tak poprvé v historii zřejmě překročí 10 tisíc korun. „Je to nejvyšší hodnota reálné penze od roku 1989,“ míní Nečas. Reálná penze představuje důchod očištěný od inflačního vývoje.

„Při nástupu první vlády Mirka Topolánka v září 2006 byla průměrná výše penzí 8100 korun,“ zdůraznil rychlost zvyšování penzí Nečas. Za celé předchozí období se přitom starobní důchody zvýšily pouze o 1100 korun, připomněl.

Ještě výrazněji si polepší penzisté, kteří působili v odboji, nebo byli perzekuováni komunistickým režimem. Vláda totiž dnes schválila také zvýšení příplatků, které tito lidé pobírají vedle své penze. Příplatky vzrostou o 4,4 procenta.

Zvýšení důchodů se dotkne asi 2,7 milionu lidí, a to nejen těch ve starobním důchodu, ale i invalidů a lidí pobírajících pozůstalostní penze. Výdaje státního rozpočtu tak vzrostou o 11,1 miliardy korun.