Finanční krize se přelévá do dalších sektorů, Škoda Auto kvůli ní omezí výrobu

Mladá Boleslav/Praha - Z výrobní linky největší české automobilky Škoda Auto sjede méně aut, než se původně plánovalo. Omezení se dotkne všech provozů s výjimkou výroby nového superbu. Automobilka tímto krokem reaguje na krizi světového finančního sektoru. Bankrot zároveň vyhlásila společnost Bohemia Crystalex Trading (BCT). Česko tak pociťuje první dopady světové ekonomické krize.

„Důsledky finanční krize zanechávají na evropském trhu negativní stopy. Jako největší exportér v Česku se nebudeme moci těmto negativním vlivům, navíc posíleným silnou korunou, vyhnout. Proto reagujeme omezením výroby,“ vysvětlil mluvčí firmy Škoda Auto Jaroslav Černý.

Omezení výroby bude zatím podle dohody vedení automobilky s odbory pouze dvoudenní. Provoz v automobilce zasáhne v pátek 26. září a 31. října. Celkem se vyrobí zhruba o 2500 aut méně.

V obou dnech se v továrně zcela zastaví výroba všech modelů kromě nového superbu. Kolika lidí se omezení provozu dotkne, zatím není jasné. „Bude se to posuzovat případ od případu. Někdo třeba nebude moci pracovat vůbec, protože mu nepojede výrobní linka, někteří však budou třeba ve skladech nebo jinde,“ uzavřel Černý.

Krize zřejmě zhorší již tak těžkou situaci českých průmyslníků

Hospodářská komora se domnívá, že finanční krize putující světem způsobí další komplikace průmyslovým podnikům, zejména textilkám, obuvníkům a sklárnám, na které již v uplynulých měsících těžce doléhalo zdražování energií, požadavky na růst platů a silná koruna. „V krajních případech to může vést i k jejich krachu a ukončení činnosti,“ obává se důsledků další rány prezident hospodářské komory Petr Kužel.

Jeho slova se rychle potvrzují. Městský soud v Praze dnes totiž zahájil na žádost vedení společnosti Bohemia Crystalex Trading (BCT) insolvenční řízení. Kvůli dluhům už minulý týden ČEZ na hodinu zastavil všem podnikům BCT dodávky elektrické energie. Podle mluvčího Karla Samce chybí skupině provozní kapitál. Do problémů ji dostala silná koruna, která loni a letos připravila skupinu o miliardu na tržbách. „Kvůli krizi na finančních trzích se navíc nepodařilo restrukturalizovat zhruba čtyřmiliardový úvěr ani dohodnout vstup silného investora,“ dodal Samec.

Problémy finančního sektoru trápí svět již více než rok. Po zdánlivém uklidnění situace v průběhu letošního léta přišel další propad minulý týden, kdy ohlásilo vážné finanční problémy několik velkých amerických bank a akciové trhy zahájily strmý pokles.