Po roce 2012 přijdou firmy o zisky z emisních povolenek

Praha - Prodej emisních povolenek Česku vydělává, po roce 2012 se ale díky novému modelu Evropské komise stane zjednodušeně to, že povolenky už nebudou pro firmy zdarma, ale budou je nakupovat v aukcích. Povinné odkupy povolenek mají primární cíl snížit emise k roku 2020. Z kapes firem vytáhnou miliardy.

„Neočekávaný zisk z takzvaného windfall profit, kdy povolenky byly dosud zdarma, je například v případě ČEZu téměř miliarda eur, což jsou pro podnik vlastně uznatelné náklady. Přínosem aukčního prodeje má být především odčerpání těchto zisků,“ myslí si analytik Jan Pravda.

Dnes budou prezentovány dvě studie týkající se tématu, jednu zpracoval Svaz průmyslu a dopravy a ministerstvo průmyslu, ta pokrývá několik sektorů, druhou Svaz chemického průmyslu, ta pokrývá dopady na chemický průmysl.

„K roku 2020 lze počítat s celkovou zátěží 60 miliard,“ vyčíslil předpokládané přímé náklady na nákup povolenek zástupce Svazu chemického průmyslu Vladimír Novotný. „Chemický průmysl pak spolkne až 13 miliard korun. Chemici tak budou muset obětovat až desetinu svého obratu,“ dodal.

Plán Evropské komise pro další období má za cíl najít skutečnou cenu znečištění. Aukce navíc neumožní tržby z povolenek řadit do nákladů a ředit jimi daňové odvody ze zisku.

Vydáno pod