MySpace spustil revoluční projekt, nabízí hudbu zadarmo

New York - Světově nejrozsáhlejší společenská síť MySpace dnes spustila s napětím očekávanou službu, která může změnit hudební průmysl. MySpace totiž bezplatně zpřístupní nahrávky k poslechu v počítači, chce tak z trhu vytlačit prodejnu iTunes od Apple. Vzhledem k počtu uživatelů MySpace a podpoře velkých vydavatelství se nové službě předpovídá velká budoucnost.

MySpace Music chce nalákat fanoušky bezplatným mixem neomezené hudby k poslechu, obsáhlým katalogem písní, lístky na koncerty a doplňkovým prodejem. Písně z MySpace se budou moci přehrávat jen v osobních počítačích a při poslechu budou lidé muset strpět reklamy na obrazovce. Pokud si budou posluchači chtít přenést nahrávky do přehrávačů, budou si je muset koupit přes Amazon.com. Službu MySpace Music si můžete vyzkoušet zde.

MySpace Music podepsala licenční dohody se společností The Orchad, která je distributorem hudby od stovek malých vydavatelství. MySpace má dohodu i s firmou Sony/ATV, která je společným podnikem Sony a Michaela Jacksona.

Hudební vydavatelství se potýkají s poklesem prodeje hudby na klasických nosičích, těží nyní především ze spojení s internetem. Zisky jim přináší internetová reklama, placené stahování hudby přes Amazon.com, prodej zvonění do mobilů a vstupenek na koncerty.

Dominantní pozici na trhu zaujímá Apple se svým iTunes a přehrávači iPod. V iTunes jsou všechny písně za jednu cenu 99 centů a neprodávají se tam celá alba.

MySpace, který má zhruba 120 milionů uživatelů, by mohl stojaté vody hudebního průmyslu rozčeřit. Člen managementu jednoho z vydavatelství pod podmínkou anonymity uvedl, že firma bude celá alba nejdříve pouštět na MySpace Music, aby mu pomohli v rozjezdu. Konec „jablečného“ monopolu je totiž i v jejich zájmu.

Nově spuštěná služba MySpace Music
Zdroj: ČT24/www.myspace.com