Lesy ČR podaly další žalobu na CE Wood

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky podal v pátek další, v pořadí už druhou, žalobu na težařskou firmu CE Wood. U Krajského soudu v Brně se lesy domáhají zaplacení 5,7 milionu korun, které jim firma údajně dluží za odebrané dřevo. První žalobu ve stejné věci podal státní podnik ve středu. Krajský soud v Hradci Králové už kvůli ní vydal předběžné opatření, podle kterého musí CE Wood u soudu deponovat 86 milionů korun.

Stejné předběžné opatření požadují lesy po soudu i v případě druhé žaloby. Společnost se tak chce pojistit pro případ, že by CE Wood v budoucnu po případném rozhodnutí soudu nebyla schopná peníze složit. U částky 86 milionů korun navíc Lesy ČR požadují i zaplacení úroků z prodlení. Podání žalob u dvou různých krajských soudů lesy zdůvodnily místní příslušností uzavřených obchodních smluv. zatímco CE Wood má sídlo ve Zlíně, Lesy České republiky sídlí v Hradci Králové.

CE Wood chce po lesích skoro 5 miliard

CE Wood odmítá jakékoli dluhy vůči Lesům ČR. Naopak státní podnik firmě údajně dluží tíměř pět miliard korun. Vedení CE Wood proto žalobu uvítalo. Projednání u soudu je podle něj jedinou možností, jak rozhodnout o škodách, které firmě LČR způsobily údajným protiprávním jednáním. 

Jako kompenzaci ztrát, které CE Wood údajně vznikly při zadávání lesnických zakázek státním podnikem, už firma poslala Lesům ČR fakturu na 4,87 miliardy korun. Lesy ji odmítly jako nedůvodnou. Spekulují dokonce o tom, že ji CE Wood poslala účelově, aby se tak vyhnula placení svých dluhů.

Lesy ČR a CE Wood - kdysi významní partneři

CE Wood je v současnosti největším dlužníkem Lesů ČR. Projevuje se to i na zakázkách lesů pro kdysi významného obchodního partnera. Zatímco dříve firma těžila až 2,5 milionu metrů krychlových státního dřeva, dnes tento podíl klesl na 300 tisíc metrů krychlových. To jsou pouhá čtyři procenta veškerých těžeb Lesů ČR.