Belgickou banku Dexia zachrání státní injekce

Brusel - Francouzsko-belgická banka Dexia, která se dostala do vážných problémů kvůli globální úvěrové a finanční krizi, dostane vládní injekci ve výši 6,4 miliardy eur (v přepočtu téměř 158 miliard korun). Dohodly se na tom vlády Belgie, Francie a Lucemburska, které tak chtějí zabránit krachu banky.

Dexia je francouzsko-belgickým finančním ústavem, který se specializuje na úvěry místním samosprávám a dalším institucím. Banka utrpěla značné ztráty ve Spojených státech a její akcie už v pondělí oslabily o téměř 30 procent.

Belgická vláda v pondělí uvedla, že pokud si to vyžádají okolnosti, za banku se postaví. Tento týden je to v Belgii už druhá banka, která se od státu dočkala pomoci. O víkendu se stát postavil i za banku Fortis, která je klíčovým bankovním ústavem v zemi.

Krize dorazila do Evropy 

Spolu se zprávami o záchraně banky Fortis přišly v pondělí i informace o intervencích dalších evropských vlád v bankovním sektoru. Kabinet britského premiéra Gordona Browna se rozhodl zestátnit problémovou Bradford & Bingley a ke stejnému kroku se uchýlila i islandská vláda v případě třetího největšího finančního ústavu v zemi - Glitnir. Americká finanční a úvěrová krize se tak začala naplno projevovat i v Evropě.

Vydáno pod