Pražská burza se drží, Wall Street otevřel v mírném propadu

Praha/Londýn/New York - Pražská burza poprve v týdnu vzrostla, a to o 2,54 procenta. Z ostře sledovaných bankovních titulů se dařilo Komerční bance s plus 5 procenty, naopak Erste přidala jen 2 desetiny procenta. Nedařilo se developeru ORCO, ten přišel o 7 procent. Americké burzy otevřely v mírném propadu v očekávání rozhodnutí Kongresu o záchranném balíčku.

Americké parkety jsou vpředvečer schvalování takzvaného bailout plánu, který má trhům dodat alespoň krátkodobou jistotu, značně nervózní. Ke špatné náladě vedly především horší výhled výrobní aktivity a propad zisku gigantu General Electrics.

Druhá největší firma ve Spojených státech GE odepsala po otevření burz více než 7 procent ceny akcií. Špatné zprávy o evropském odbytu se podepsaly i na téměř osmiprocentním poklesu akcií Ford Motor Co., ztrácely i energetické tituly. Souhrnné indexy v prvních hodinách obchodování ztrácely okolo 2 procent. „Není ani tak důležitý úspěch bailout plánu, daleko víc nás teď zajímají výhledy společností do příštího roku,“ přiblížil atmosféru mezi makléři Marc Faber, ředitel Marc Faber Ltd. a vydavatel mezi obchodníky populární Gloom, Boom & Doom Report.

Evropský Dow Jones Stoxx 600 přidal procento, zatímco MSCI Asia Pacific Index přidal 1,6 procenta.