Kalousek: Ekonomika zpomalí, o bankovní vklady se Češi bát nemusí

Praha - Světová finanční krize, kterou odstartovaly pády největších amerických bank a která se už naplno přenesla také do Evropy, bude pro Českou republiku znamenat výraznější zpomalení tempa hospodářského růstu, než se původně čekalo, v žádném případě však nezpůsobí recesi. Stabilní zůstává také finanční sektor a vklady klientů v bankách tak nejsou ohroženy. Na dnešní společné schůzce svolané premiérem Mirkem Topolánkem se na tom shodli ministr financí Miroslav Kalousek a guvernér České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma.

Turbulence v americkém peněžním sektoru vyvolaly podle Tůmy problémy na trhu s bydlením a souvisejícími finančními produkty. Ty v USA narůstaly řadu let. „Naše banky a finanční společnosti nemají ve svých bilancích ve větším rozsahu žádné produkty podobného typu, což je jeden z důležitých argumentů, proč náš sektor nemá problémy a proč je zcela solventní,“ zdůraznil guvernér centrální banky. Klienti bank se tak o své vklady rozhodně obávat nemusí. „Český bankovní systém je stabilizován a zdravý,“ doplnil Tůmu Kalousek.

Ekonomika zpomalí víc, než se čekalo 

Globální krize se však odrazí v růstu české ekonomiky, a to hlavně kvůli zpomalování ekonomik eurozóny. Právě na pulty západoevropských obchodů totiž směřuje většina českého zboží na vývoz. „Česká ekonomika jela několik let na hranici svých kapacit, byla přehřátá. Všichni jsme očekávali mírné zpomalení, to zpomalení bude pravděpodobně větší,“ přiznal Kalousek, zdůraznil však, že Česku krizová situace nehrozí a HDP poroste stále výrazně rychleji než v zemích platících eurem.

Česká národní banka původně předpokládala, že si ekonomika letos polepší o 4,1 procenta a v roce 2009 poroste tempem 3,5 procenta. Pro srovnání v roce 2007 si hrubý domácí produkt České republiky připsal rekordních 6,6 procenta. Upravenou prognózu vývoje hospodářství představí centrální banka podle Tůmy v průběhů příštích několika týdnů. „Předpokládali jsme, že růst v příštím roce bude 3,5 procenta, tak uvidíme, jak bude vypadat naše prognóza,“ řekl Tůma.

Problémem tak může být, že státní rozpočet pro příští rok byl vytvářen s odhadem růstu HDP přes 4 %. Kvůli nižšímu příjmu státu by se tak muselo přistoupit k osekání příjmů pro jednotlivá ministerstva. Jestli se to ale skutečně stane, bude jasné až na počátku roku 2009.

Ministerstvo nepřipravuje žádná zvláštní opatření

Ministerstvo financí se podle Kalouska v souvislosti s krizí nechystá k žádným mimořádným krokům. „Nenavrhuji žádná mimořádná opatření, protože situace v České republice nevyžaduje návrhy žádných mimořádných opatření,“ vysvětlil ministr.

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„Končí naprosto výjimečně dobré časy a začínají časy normální, ale rozhodně ne časy mimořádné, které by si vyžádaly nějaká mimořádná opatření.“

Kalousek také uvedl také, že vláda snižováním deficitu státního rozpočtu připravila zemi na zpomalení ekonomiky. Podnikatelům by pak mělo ulevit snižování daně z příjmu právnických osob. „Tato úleva částečně umožní kompenzovat tlaky jak z apreciace koruny, tak z pravděpodobně obtížnějšího shánění úvěrů,“ myslí si Kalousek.

Finanční krize prý také do budoucna neovlivní dosavadní vládní priority. Mezi nimi třeba investice do vědy a výzkumu, školství a dopravní infrastruktury. Za naprosto nezbytné pro budoucí rozpočtovou stabilitu Česka označil Kalousek penzijní reformu a reformu zdravotnictví.

Zdeněk Tůma
Zdroj: ČT24