ČSA a Letiště Praha se dohodly na majetkovém vyrovnání

Praha - Letiště Praha a ČSA se domluvily na vyrovnání, které by mělo vyřešit problémy vzniklé kvůli rozdělení původní České správy letišť. Správě Letiště Praha připadnou pozemky a objekty v areálu Jih, České aerolinie získají pozemky v okolí své centrály v areálu Sever. ČSA a SLP si na pozemcích vzájemně překážely celých 17 let. Aerolinie měly například omezený přístup do řady svých budov, neboť pozemky před nimi patřily SLP.

„Největším přínosem pro Správu Letiště Praha je vytvoření kompaktního území, vhodného pro vybudování komerční zóny. Takový prostor, který je obvyklou součástí mezinárodních letišť, zatím v Praze chyběl,“ sdělila mluvčí SLP Eva Krejčí.

Vyrovnání pomůže i Českým aeroliniím, které získané prostředky v řádu sta milionů korun chtějí využít k pokrytí ztrát nahromaděných od roku 1990. Splátky ročně dosahují skoro dvou miliard korun. Finance mají být použity i pro rekonstrukce a výstavbu hangárů.

„Prostředky, které ČSA získají od SLP jsou legální, nejedná se o žádnou skrytou státní podporu, protože na tom vydělají obě strany,“ říká k tomu Martin Pecina, předseda ÚOHS.

Dohoda mezi ČSA a SLP se ale nelíbí Českému sdružení pilotů. Ti tvrdí, že aerolinky prodělají, navíc jim vadí ztráta výcvikového střediska.

Vydáno pod