Akcie v USA klesly o dvě procenta kvůli slabým indikátorům

New York - Akciové trhy na newyorské Wall Street ztratily dopoledne přes dvě procenta. Na akcie dolehla zpráva o týdenním vývoji na trhu práce a dále je stáhly ještě níže slabé zakázky průmyslových podniků. Investoři se obávají, že chystaný vládní plán pomoci finančnímu sektoru nemusí stačit na to, aby ekonomika Spojených států nespadla do recese.

Klesly všechny hlavní akciové indexy, protože nepříznivá ekonomická čísla přišla v době nervozity kolem hlasování o pomoci 700 miliard dolarů pro finanční sektor. Index Dow Jones se v poledne newyorského času snížil o 2,1 procenta na 10 602,9 bodu. Index Nasdaq Composite v 18 hodin SELČ klesl na 2017,1 bodu se ztrátou 2,5 procenta.

Počet lidí, kteří minulý týden podali v USA novou žádost o podporu v nezaměstnanosti, vyskočil kvůli hurikánům Ike a Gustav nejvýše za sedm let. Žádostí bylo 497.000, nejvíce od konce září 2001, uvedla dnes vládní statistika. Ekonomové na Wall Street očekávali 475.000 žadatelů.

Nové zakázky pro americké továrny navíc klesly v srpnu o nečekaně silná čtyři procenta. Jde o největší pokles od října minulého roku; způsobil ho především propad zakázek o 10,6 procenta ve výrobě motorových vozidel. Bez těchto kolísavých údajů by se celkové zakázky snížily o 3,3 procenta.