Agrofert hodlá koupit společnosti Olma a Milkagro

Brno - Holding Agrofert pokračuje ve skupování potravinářských a zemědělských podniků, nyní má zájem o společnosti Olma a Milkagro. Vyplývá to z úřední desky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), jemuž firma poslala žádost o povolení spojení. Olma je druhým nejvýznamnějším tuzemským výrobcem mléčných výrobků, majoritní podíl v ní má právě Milkagro, které se zabývá výkupem a prodejem syrového mléka.

Agrofert podnikatele Andreje Babiše chce podle informací ÚOHS získat stoprocentní kontrolu nad Milkagrem i nad Olmou. Milkagro sdružuje asi 160 zemědělských podniků z celé Moravy, které jsou jeho akcionáři. V Olmě je Milkagro majoritním vlastníkem, svoji pozici chce ještě posílit, v plánu má totiž nákup společnosti Eligo, díky čemuž by vlastnilo téměř 100 procent akcií Olmy.

ÚOHS nebude řešit záměr Agrofertu poprvé, jeho poslední fúzi se skupinou První Žatecká podmínil odprodejem některých jeho jiných podniků. Agrofert totiž nakoupil řadu zemědělských a potravinářských podniků a jeho podíl na trhu byl v některých oborech až příliš silný.