Evropská komise nařídila Slovensku ukončit monopol Slovenské pošty

Brusel - Slovensko musí obnovit konkurenci na poštovním trhu. Dnes mu to přikázala Evropská komise kvůli tomu, že země nedávnou novelou zákona vrátila Slovenské poště monopol na některé služby. Slovensko musí do měsíce Brusel informovat o opatřeních k nápravě situace. Pokud země požadavku nevyhoví, hrozí jí pokuta.

Kontroverzní novela přijatá letos v únoru rozšířila monopol Slovenské pošty na doručování takzvané hybridní pošty, tedy kombinace elektronických a listovních zásilek. Předtím se tato služba poskytovala volně v rámci hospodářské soutěže.

Neelie Kroesová:

„Obnovit monopol na obchodní činnost, která již byla úspěšně liberalizována, je krok špatným směrem.“

Přijetím novely se slovenská vláda vydala proti evropskému proudu liberalizace trhu s poštovními službami. Podle evropské komisařky pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesové taková opatření poškozují spotřebitele a firmy, které jsou závislé na poštovních službách, a komise je proto nebude tolerovat.

Dosavadní kroky vlády komisi nepřesvědčily 

Slovensko již dříve uvedlo, že chce řešit problematiku takzvané hybridní pošty úpravou všeobecného povolení na poskytování poštovních služeb. Z dnešního rozhodnutí komise ale vyplývá, že ji návrhy slovenské vlády během řady jednání v uplynulých měsících nepřesvědčily.

Evropská unie obecně prosazuje, aby se mohla do trhu s poštovními službami postupně ve větší míře zapojit konkurence. Slovensko by mělo trh poštovních služeb otevřít nejpozději od roku 2013. Se stejným datem počítá i Česká republika.

Vydáno pod