Topolánek: EU není schopna řešit krizi racionálně

Ankara - Evropská unie projevuje naprostou neschopnost řešit nynější finanční krizi racionálně. Novinářům to dnes při návštěvě Turecka řekl premiér Mirek Topolánek. "To, co se stalo v posledních dnech, nabourává důvěru v EU víc než cokoliv předtím," uvedl premiér. Konkrétně zmínil stoprocentní garance vkladů, které v minulých dnech zavedly některé země unie. Podle Topolánka jsou tyto garance "nestoudným krokem", který mimo jiné vyvolává pohyb depozit a znamená posílení likvidity v jednom státu na úkor druhého.

Zavedení plných státních garancí za vklady střadatelů dosud oznámily Dánsko, Irsko, Island, Německo, Portugalsko, Rakousko a Slovensko. Celá EU se dohodla na zvýšení záruky za vklady na 50 tisíc eur (zhruba 1,25 milionu korun) s tím, že některé státy mohou garantovat vklady až do výše 100 tisíc eur (zhruba 2,5 milionu korun).

„Kdybychom měli euro, tak už v tom lítáme jako všichni ostatní. Takže zaplať pánbůh za korunu,“ řekl český premiér. Podle něj se v EU projevuje „totální neschopnost“ problém řešit racionálně a některé kroky, které v unii ohrožují společné projekty, bude velmi složité vysvětlit občanům.

Finanční trhy dnes dále prudce klesaly, přestože se centrální banky několika zemí pokusily koordinovaným snížením úrokových sazeb negativní vývoj zastavit. Investory děsí vyhlídky na globální recesi, která by mohla vzejít z nynější hluboké finanční krize. Propad se snažila uklidnit britská vláda, která oznámila záchranný plán pro britské banky v hodnotě 50 miliard liber (1,58 bilionu korun).

ČNB se zamyslí

Ministerstvo financí se zavázalo, že implementuje dohodu Ecofinu o posílení garancí za vklady v EU. Rozhodování je v plánu příští týden.

Zítra zasedá bankovní rada České národní banky. Zda bude mít na programu i měnové otázky, bude známo ráno. Dle dnešního vývoje na světových měnových trzích je to ale vysoce pravděpodobné, stejně jako sázka na snížení úrokových sazeb i v České republice.