Americké akcie kvůli obavám z recese opět oslabily

New York - Pošesté za sebou oslabily americké akcie tuto středu. Koordinované snížení úrokových sazeb ve světě totiž nezmírnilo obavy z recese globální ekonomiky. Přesto bylo obchodování provázeno výraznými výkyvy a až do konce nebylo jasné, jak se bude vyvíjet.

Dow Jonesův index nakonec klesl o rovná dvě procenta na 9258,10 bodu. Za posledních šest dnů tak přišel o téměř 15 procent, což představuje jeho nejhorší šestidenní výkon od propadu po teroristických útocích v září 2001. Širší index Standard & Poor's 500 se ve středu snížil o 1,13 procenta na 984,94 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,83 procenta na 1740,33 bodu.

Americký ministr financí Henry Paulson krátce před skončením obchodování varoval, že současný chaos na finančních trzích v brzké době neskončí. Vyzval rovněž ke zintenzivnění mezinárodní spolupráce při snaze o stabilizaci trhů.

Centrální banky Spojených států, eurozóny, Británie a dalších zemí včetně Číny ve středu na podporu ekonomik ohrožovaných finanční krizí přikročily k bezprecedentnímu společnému snížení základních úrokových sazeb. Na trhu však přetrvávají obavy z negativních dopadů finanční krize na světové hospodářství.

„Lidé celý den zvažovali, jak to bude účinné. Nakonec dospěli k závěru, že bude bezpečnější prodávat,“ řekl obchodník Giri Cherukuri ze společnosti OakBrook Investments.

Na devizovém trhu dolar oslabil vůči ostatním předním měnám. Investoři totiž pochybují o tom, že snížení úrokových sazeb bude dostatečné ke zlepšení situace na úvěrových trzích. Nejistota investorů naopak podpořila japonský jen, který je se svými nízkými úroky symbolem bezpečí.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,5 procenta na 1,3682 USD. Vůči japonskému jenu se však jeho kurz snížil o 0,8 procenta na 136,59 JPY. Dolar se vůči jenu propadl dokonce o 1,5 procenta na 99,81 JPY, napsala agentura Reuters.