Dědek: Koruna ani euro Česko v krizi nespasí

Praha - V době, kdy exportéři tlačí na co nedřívější přijetí společné evropské měny, politici a bankéři si užívají moci nad vlastní měnou a vidí v ní přístav v rozbouřeném moři finanční krize, národní koordinátor pro zavedení eura Oldřich Dědek připravuje metodické materiály a čeká na termín. O sporu bankéřů s exportéry říká, že to, jaké peníze používáme, nemá na průběh finanční krize žádný vliv.

„Létají mi hlavou vzpomínky na rok 1997, v té době byla podobná situace s nestabilitou českého finančního trhu. Vím, co to je, když měna ztratí důvěru, zastavit ten proces je velmi těžké a paralelu vidím i dnes, cíl všech dnešních intervencí je získat důvěru lidí,“ okomentoval koordinovanou evropskou politiku Dědek.

Česká národní banka se ale k náladě na evropských trzích, kdy trend velí snižovat úrokové sazby, ve čtvrtek nepřidala. „Chování ČNB odpovídá pozici, kdy dnes nejsme vystaveni měnové krizi, můžeme se bát snad jen komplikací sekundárních. Je čas na vyčkávání,“ souhlasí s postojem ČNB „pan euro“. „Nelze ale očekávat, že jsme izolovaný ostrůvek, problémy přijdou a bude třeba pružně reagovat,“ myslí si Dědek.

Interview ČT24

„Koruna se těší pozici silné měny, mrzí mě, komentáře, které se staví pro odklad eura a berou si jako rukojmí právě současnou situaci. Reakce na problémy na finančních trzích vůbec nesouvisí s tím, má-li naše ekonomika jako měnu euro, nebo korunu. Devizové rezervy nás stejně proti obchodním objemům ve světě neochrání. Naopak eurozóna netrpí díky silné pozici eura spekulačními útoky,“ jmenoval výhody společné evropské měny Dědek.