Deutsche Bahn se zatím prodávat nebudou, privatizační zisk by byl díky krizi chabý

Berlin - Dokud se nezlepší situace na finančních trzích, německé dráhy se prodávat nebudou. S tím dnes přišla německá vláda. Plánovaná mnohamiliardová emise akcií monopolního železničního dopravce by prý nepřinesla očekávaný výsledek. Vláda si od privatizace slibovala nejméně 4,5 miliard eur za čtvrtinový podíl v podniku. Čtyřicetiprocentní pokles indexu DAX v uplynulém roce a patnáctiprocentní pokles výkonu jen tento měsíc by ale nezaručovaly potřebný zájem.

„Tváří v tvář extrémně vysoké volatilitě a nejistotě na světových kapitálových trzích, především vzhledem k situaci v uplynulém týdnu jsme se spolu s vlastníkem, vládou, rozhodli zrušit připravený časový plán emise,“ prohlásil CEO Deutsche Bahn Hartmut Mehdorm. „Jen, co to bude možné, spustíme IPO, jsme stále připraveni,“ ujistil zájemce ministr financí Spolkové republiky Německo Peer Steinbrueck.

Přitom privatizace dopravce Deutsche Bahn byla dlouho v Německu tabu a prosadit ji byl nelehký úkol. Připravovaná emise měla pro investory mnoho omezujících podmínek. Teď jde ale k ledu.

Podobně už na následky finanční krize doplatila na burzu se chystající Schott Solar. Výrobce solárních technologií ze stejného důvodu ve středu odložil svoje IPO. V České republice se vstříc krizi diskutuje o správném načasování několika privatizací, například Letiště Praha nebo Budějovického Budvaru.