Cena ropy spadla k 80 dolarům, poptávce to ale nepomůže

Paříž – Americká lehká ropa se prodává za 82,4 dolaru za barel, cena londýnského Brentu se dokonce blíží k 78 dolarům. Za surovinu se tak platí nejméně za uplynulý rok. I když oproti červencovému rekordu 147,27 dolaru za barel jsou dnešní ceny mnohem příjemnější, zájem o surovinu to příliš nepovzbudilo. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dokonce předpokládá, že letošní růst poptávky bude nejnižší za posledních 15 let.

Poptávku po ropě i její ceny tlačí dolů obavy z hrozící světové recese vyvolané globální finanční krizí. Snížení zájmu o strategickou surovinu se týká především vyspělých zemí, rozvíjející se ekonomiky krizi zatím odolávají, a tak agentura pro energii očekává, že jejich nákupy i nadále porostou.

Zlevňování ropy nezastavilo ani zářijové omezení těžby, ke kterému se rozhodly státy sdružené v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). „Trh se bude stále propadat bez ohledu na to, co udělá OPEC, protože investoři od komodit utíkají,“ vysvětlil ředitel asijské divize Hudson Capital Energy Jonathan Kornafel.

Ceny komodit padají stejně jako kurzy akcií. Investoři, kteří v prvním pololetí letošního roku ukládali své peníze z obavy před inflací a oslabováním dolaru do ropy, nyní ropě nevěří a z obavy o bezpečí svých prostředků od ní odcházejí.

Vydáno pod