Optimismus vyprchal – burzy se vrátily ke krizovému stereotypu. PX skončil pod 1 000 body

Praha/Londýn/New York - České akcie dnes na pražské burze propadly zpět pod psychologickou hranici 1000 bodů. Prodejní objednávky se na tuzemský trh, stejně jako na další evropské a zámořské burzy, vrátily po dvoudenní nákupní euforii vzniklé z řady rozsáhlých opatření vlád a centrálních bank proti globální finanční krizi. Hlavní index PX ztratil silných 7,95 procenta na závěrečných 998,8 bodu.

Nejhůře dopadly akcie autobazaru AAA Auto, které odepsaly 14,84 procenta na 10,96 koruny, následované akciemi developera Orco Property se ztrátou 14,57 procenta na 319,5 koruny. O více než desetinu oslabilo hned osm akcií, tedy více než polovina trhu pro nejlepší akcie SPAD. Celkové obchody akciemi v systému SPAD klesly o více než miliardu na 4,1 miliardy korun.

Klesá i svět

V 15 hodin GMT se evropské akcie měřené indexem FTSEurofirst 300 obchodovaly s poklesem 6,2 procenta, podobný pokles si připisoval německý index DAX. Burzy ve Spojených státech otevřely rovněž s tří až čtyřprocentním poklesem.

Dobrá nálada, kterou mělo na svědomí víkendové rozhodnutí zemí eurozóny na pomoc bankám zasaženým úvěrovou krizí, vydržela na burzách jen dva dny. Jako první otočil včera večer kormidlo Wall Street, kde hlavní Dow Jonesův index ztratil přes 0,8 procenta. Evropské burzy se pak probudily do, v posledních týdnech důvěrně známého, typicky krizového rána. Burza v Praze otevřela o skoro čtyři procenta slabší ve srovnání s úterním závěrem. Krátce před polednem už pak index PX ztrácel bezmála 6,5 procenta.

Přestože američtí investoři začali včerejší obchodování s optimismem a Dow Jones si během prvních minut polepšil o 4 procenta, přes den postupně zisky ztratil a skončil v mínusu. Nepomohlo mu ani dalších 250 miliard dolarů, které Bushův kabinet slíbil nejpostiženějším bankám.

Paul Krugman, ekonom na Princeton University:

„Jsou to bláznivé časy, nikdo neví, jak se to bude vyvíjet dál, ale pomoc bankám je v tuto chvíli to nejlepší, co vláda mohla udělat.“

Náladu investorů zkazily zprávy z firem. Nejen banky, ale i technologické společnosti čekají kvůli krizy horší výsledky hospodaření. V Asii se špatná nálada projevila jen v Číně, Japonsko udrželo zisky a Indie dokonce vysoké.

Pád evropských akcií

Evropa se inspirovala spíše na Wall Streetu a po dvou dnech se silným, v Praze dokonce rekordním, růstem se akcie na starém kontinentu vydaly opět směrem dolů. „Byla to větší korekce, než jsme čekali, dlouhodobě čekáme pokles,“ míní makléř České spořitelny Martin Štěpán.

Investorům náladu nezvednou ani novinky z evropských bank. Belgická KBC, majitelka Československé obchodní banky, oznámila že ve třetím čtvrtletí čeká ztrátu v přepočtu téměř 23 miliard korun.

Finanční krizí se dnes znovu budou zabývat šéfové evropských vlád na summitu Evropské unie. Britský premiér Gordon Brown na něm navrhne jednotné celosvětové regulace finančních trhů. Americké akcie zase čekají na zveřejnění klíčových makroekonomických údajů.