Island srazil úroky o 3,5 procenta

Reykjavík - Islandská centrální banka, Sedlabanki, se dnes rozhodla kvůli finanční krizi ukrojit z rekordních úrokových sazeb. Úroky klesnou z 15,5 procenta na 12 procenta, i tak ale zůstanou ve srovnání se zbytkem světa na velmi vysoké úrovni. Navíc se banka rozhodla, že rozmrazí obchody s islandskou korunou. Pomoci jí s tím mají aukce.

Občané i firmy po celém Islandu si stěžují na nedostatek deviz, což přispívá k dalšímu zhoršení situace v ekonomice již tak těžce zasažené finanční krizí. Sedlabanki se proto rozhodla vyřešit nedostatek cizích měn v zemi tím, že zřídila dočasný obchodní systém. Každý den by se podle jeho pravidel měla uskutečnit aukce, která naznačí, jak si islandská koruna stojí v porovnání se zahraničními měnami. 

Ostrovní stát ztracený v moři stojí na hranici státního bankrotu. Kapitál do země nepřilákaly ani překvapivě vysoké úrokové sazby, které se dostaly do neuvěřitelných výšek kvůli boji Sedlabanki s inflací. Růstu cen se jí však zabránit nepodařilo. Teď se kvůli kolapsu místní měny inflace zřejmě ještě zvýší. Island totiž většinu zboží dováží ze zahraničí.


Aby zabránila nárůstu inflace, začala už centrální banka jednat i s odboráři. „Odbory již řekly, že budou ochotny akceptovat dvouleté zmražení růstu mezd,“ uvedla centrální banka. Vyrovnat se ale zřejmě budou muset i s propouštěním, ve které nutně vyústí kolaps hospodářství.

Stav islandské ekonomiky se kvůli velkému zadlužení začal zhoršovat již loni v létě, když se objevily první náznaky problémů na hypotéčním trhu ve Spojených státech. Krutou ránu hospodářství ostrova zasadila eskalace krize letos v září.