EU podpořila záchranný plán pro finanční sektor

Brusel - Podporu záchrannému plánu pro finanční sektor dnes na summitu v Bruselu vyjádřili šéfové vlád EU. Na plánu se představitelé eurozóny dohodli v neděli. Informaci uvedl na závěr prvního dne jednání vrcholné schůzky francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Plán počítá s uvolněním více než dvou bilionů eur na částečné odstranění škod, které napáchala finanční krize.

Podle předsedy Evropské komise José Barrosa podpořilo záchranný plán všech 27 členských států, tedy i Česká republika, která původně měla několik výhrad a některá média jí označila za „potížistu“.

Český postoj k záchrannému plánu pro finanční sektor je na nynějším summitu EU stále otevřený. Závisí na tom, zda unie zapracuje podmínky Prahy. Jde zejména o respektování férové hospodářské soutěže, oznámil dnes premiér Mirek Topolánek (ODS). „Pokud to nebude akceptováno…je náš postoj otevřený,“ řekl Topolánek.

S názorem vlády se ztotožňuje i viceguvernér České národní banky Luděk Niedermaier. „Neomezené garance neuklidnily velké hráče a naopak znervóznily ty, kteří se doposud ničeho nebáli,“ uvedl. „Podstatou bude jednota postoje,“ dodal. Dle viceguvernéra ČNB je návrh na zpětné garance, který nabízí česká strana, velmi rozumný.

Výhrady ČR by se mohly objevit v závěrečném dokumentu z jednání premiérů a prezidentů, který bude znám až ve čtvrtek. Češi především tlačili na respektování pravidel pro státní pomoc, hospodářské soutěže a nelíbilo se jim, že některé státy vyhlásily garance všech vkladů, což prý poškozuje další členské státy EU.

„Velká část šéfů vlád souhlasila s posílením dohledu (nad finančním sektorem), především u přeshraničních společností,“ dodal Sarkozy, který zároveň zopakoval svůj dřívější výrok, že regulaci nemůže uniknout ani jedna finanční instituce. Podle něj se již podobné krize nesmí opakovat.

„Evropa může světu vzkázat: Neopakujte ty stejné špatné návyky jako před krizí. A já můžu říct Evropě: Neopakujme ty stejné špatné návyky, mezi něž patří špatná koordinace či nedostatečná konzultace,“ uvedl Sarkozy.

Nicolas Sarkozy
Zdroj: ČT24