Americká prokuratura předvolala manažery Lehman Brothers

New York - Federální prokuratura Spojených států předvolala ke slyšení manažery investiční banky Lehman Brothers včetně bývalého generálního ředitele Richarda Fulla. Právní zástupce Lehman Brothers Holdings Harvey Miller v noci na dnešek uvedl, že bankrotový soud předvolal nejméně 12 lidí v souvislosti s vyšetřováním krachu banky.

Právník nicméně neuvedl jména těch, kteří byli o informace požádáni. Dodal ale, že firmu vyšetřuje federální prokuratura v New Jersey, Brooklynu a na Manhattanu. O tom, že je mezi vyzvanými i Full, informoval nejmenovaný zdroj. Státní zástupce v New Jersey sdělil, že se vyšetřování účastní i regulátoři trhu s cennými papíry.

Lehman Brothers zažádala bankrotový soud o ochranu před věřiteli 15. září. Předcházel tomu strmý pád jejích akcií kvůli špatným investicím za úvěrové krize. Britská banka Barclays nato převzala klíčové divize Lehman Brothers ve Spojených státech. Rychlost, s níž Lehman Brothers padla, vyvolala otázky, zda banka před svým pádem nezamlčovala pravdu o své finanční situaci. Média a lidé z odvětví uvádějí, že federální prokuratura vyšetřuje, zda někdo v Lehman Brothers neklamal investory o jejím skutečném stavu.