Vláda poslala dál druhou etapu důchodové reformy

Praha - Vláda dnes projednala novinky v systému penzijního připojištění, které jsou součástí druhé etapy důchodové reformy. Dalším tématem jednání kabinetu, který zasedl poprvé po drtivé porážce koaličních stran v krajských volbách, byla výstavba nových dálnic, vstup do agentury pro obnovitelné zdroje nebo nominovala profesora Pavla Hobzu na titul Česká hlava.

ČR vstoupí do nové mezinárodní agentury 

Vláda měla dnes na programu 34 bodů. „Velmi diskutovanou byla například věc přistoupení České republiky do agentury pro obnovitelné zdroje,“ uvedl první místopředseda vlády Jiří Čunek.

„Otázkou bylo, zda vstoupit jako zakládající člen, členský poplatek by činil 140 tisíc dolarů ročně. Jsme ale někteří přesvědčeni, že jde o duplicity, ne-li triplicity, ale není možné stát mimo, když se připojí Německo nebo Francie,“ popsal připravovaný vstup České republiky do nově vznikající agentury Čunek.

Důchodová reforma je v běhu

Podle návrhu předloženého vládě by se měly současné důchodové fondy postupně přeměnit v důchodové společnosti, které by klientům nabízely větší možnost výběru způsobu spoření. Nebudou však klientům již zaručovat minimální roční zhodnocení vkladů. Účastník pojištění tak bude mít větší šanci na zhodnocení peněz, současně však ponese i větší riziko.

„Do 15. ledna bude mým ministerstvem předložen nový návrh zákona o důchodovém spoření, stávající systém bude nadále fungovat, noví klienti už do něj ale nebudou moci vstupovat,“ představil nové vládní plány ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. „Důležité je, že nový systém bude pro klienty bezpečnější, majetky makléřů a klientů budou odděleny“ dodal. Současně Nečas ujistil, že třetí pilíř důchodové reformy je už koncepčně hotov a zůstává vysokou vládní prioritou.

Další agenda nebyla tolik akcentována

Vláda má také posoudit návrh zákona, kterým chce Senát zakotvit pravidla vzájemné spolupráce s Poslaneckou sněmovnou. Takzvaný stykový zákon už přes 15 let předpokládá ústava, dosavadní pokusy o jeho přijetí ale byly neúspěšné.

Vláda připravuje i takzvaný devizový zákon nebo návrh zákona o Pozemkovém fondu ČR. Ministři měli na programu i jednání ve věci stavby dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic, výstavba má být připravována takzvaným PPP projektem, tedy spojením soukromého a vládního kapitálu a navíc v rychlejším režimu.

Ministři povyšovali

Ministři také navrhli kandidáta na titul Česká hlava 2008. Loňským laureátem se stal vědec a profesor Antonín Holý. Letos dostal důvěru vlády profesor Pavel Hobza.

Do hodnosti armádních generálů navíc navrhla plukovníka Aleše Opata a Miroslava Žižku. K příležitosti státního svátku 28. října by měli být jmenováni prezidentem republiky.