Merkelová v Karolinu: Svoboda a solidarita nejsou protiklady

Praha - Součástí návštěvy České republiky byla pro spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou i přednáška na aktuální hospodářskopolitická témata. V úvodu pěla chválu na hostitelskou Univerzitu Karlovu, zavzpomínala na svá studentská léta v socialistickém Československu. Poté se věnovala popisování receptů, jak bojovat se světovou ekonomickou krizí, krátce se dotkla i palčivých témat EU, jako například globálního oteplování.

„Milý Mirku Topolánku,“ začala Merkelová svou půlhodinovou řeč oslovením svého hostitele. „Finanční krize je největší politickou výzvou od druhé světové války, odejímá naši důvěru v zaběhlé pořádky. S jejím potřením vybudujeme budoucnost politického a sociálního řádu,“ hlásila kancléřka.

Dle Merkelové stojí Evropa na třech pilířích, otevřených trzích, svobodě a solidaritě. Svoboda a řád nejsou podle ní protiklady a obojí je základem tržního hospodářství. „Potřebujeme k tomu novou formu finančních trhů, naučit se zacházet s riziky v rámci jasných pravidel,“ myslí si Merkelová.

„Příliš jsme věřili ratingovým agenturám,“ ukázala na spoluviníky krize. „Unie reagovala doposud velmi rozumně, v dalších reakcích budeme pokračovat prostřednictvím světových summitů,“ chválila dosavadní kroky světových autorit.

Merkelová upozornila i na evropskou vyspělost a inovační roli, kterou Evropa ve světě hraje. „K tomu je ale potřeba i regulace,“ upozornila. Najít správnou míru regulací ale podle ní není lehké. „Solidní průmyslový základ a schopní lidé, to je dnešní Evropa,“ jmenovala Merkelová.

V rámci jednodenní návštěvy České republiky jednala Angela Merkelová už dopoledne s premiérem Mirkem Topolánkem. Na závěr své jednodenní státní návštěvy se setká s prezidentem Václavem Klausem. Po setkání obou předsedů vlád sousedních zemí vyplynula vzájemná podpora klimatickému balíčku Evropské unie i Lisabonské smlouvě.