Burzy zůstávají nejisté. Kde najít bezpečný přístav pro peníze?

Praha - Světové burzy míří strmě dolů, občas přijde oživení, ale to většinou nemá dlouhé trvání. Tak v posledních týdnech vypadá situace na světových finančních trzích. Viditelnost na trhu je velmi nízká, situace se pod rychlým náporem informací mění takřka z minuty na minutu. Kam má za takových podmínek drobný investor vložit peníze, aby ze svých těžce zkoušených úspor zachránil, co se dá?

Jednou z možností, jak své peníze zhodnotit i během finanční krize, mohou být tzv. dojné krávy hotovosti. Patří mezi ně firmy, které mají velké zásoby hotovosti a malé zadlužení. V dobách, jaké prožíváme nyní, kdy je kvůli podlomené důvěře investorů pro společnosti těžké zajistit si dostatečný přísun cizího kapitálu, je totiž samofinancování klíčovou nezbytností. K základní charakteristice dojných krav patří také to, že tyto firmy díky své neotřesitelné tržní pozici stabilně vyplácí vysokou dividendu.

Americké dojné krávy

  • Coca-Cola
  • Microsoft
  • Pfizer
  • General Electric
  • General-Dynamics
  • 3M
  • Hewlett-Packard
  • Intel
Investorský magazín (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech se po dojných kravách poohlížel žurnál Barron's. Identifikoval je především mezi technologickými společnostmi, mezi které patří giganti jako Microsoft, Intel nebo Hewlett-Packard, ale i mezi tradičními značkami, z nichž určitě stojí za zmínku výrobce nápojů Coca-Cola. Ve všech kritériích obstála navíc také zdravotnická firma Pfizer. Pokud podle Barron's vloží investor peníze do kterékoliv z těchto firem, nemůže šlápnout vedle. Jeho finance zde budou v bezpečí, zaručen je i solidní výnos.

Pojištěný termínovaný vklad

Další možností, jak zhodnotit i v nejistých dobách své peníze, je vložit je do banky na pojištěný termínovaný vklad. Výnos sice není tak vysoký jako v případě dojných krav, investor má ale poměrně snadný přístup k hotovosti, kterou může dále využít. „Trhy mají v těchto hektických dobách tendenci přestřelit a není vyloučeno, že se objeví nákupní příležitosti, které bude možné využít a které se objeví na velmi krátkou dobu,“ identifikoval výhodu tohoto řešení ředitel správy majetku Sal Oppenheim Petr Žabka.

Vydělat se dá i na burze, riziko je ale větší

Podle některých odborníků se dá v současné neklidné době vydělat i na burze, a to dokonce víc než jindy. Tato varianta je ale určená spíše pro otrlé investory, kteří se nebojí rizika. Podstata obchodů spočívá v krátkodobých nákupech a prodejích, např. v rámci jednoho obchodního dne. Investor může například ráno nakoupit a odpoledne prodat, nebo naopak, v závislosti na vývoji trhu.

„Jsou určití klienti, kteří jsou schopni vydělávat i desítky procent na denních výkyvech, ale je to velice riziková operace, těžko to někomu doporučit,“ míní o tomto způsobu odborný redaktor Hospodářských novin Pavel Heřmanovský.

Vydělat může každý, stačí si počkat

Poslední možností, která se v současnosti na trhu nabízí, je nakoupit za současné nízké ceny akcie a počkat si, až půjdou zase nahoru. Tato varianta je ale vhodná spíše pro investory, kteří jsou ochotní se bez svých financí obejít delší dobu. Kdy se totiž například ČEZ dostane ze současných hodnot pod 780 korunami za akcii k cenám nad 1 200 korunami, na kterých byl ještě začátkem září, je ve hvězdách. Odborníci nechtějí o tom, jak dlouho návrat k normálu potrvá, spekulovat. Shodují se ale v tom, že to zřejmě bude běh na dlouhou trať.

Wall Street
Zdroj: ČT24
Vydáno pod