Podle členky bankovní rady ECB funguje mnoho částí finančního systému dobře

Frankfurt - Světové burzy mají možná to nejhorší za sebou. Evropské burzy posílily o tři procenta, ta pražská o klidných 2,5 procenta, čímž se odrazila od čtyřletého dna. Podle analytiků vrací na trh optimismus především opětovné uvolňování úrokových sazeb na mezibankovních trzích, které následuje razantní zásahy centrálních bank. Jestli však jde o návrat ke stabilnímu růstu, nebo jen chvilkové zlepšení, však zatím není jisté, alespoň podle členky bankovní rady Evropské centrální banky, Gertrudy Tumpel-Gugerelové.

Světové centrální banky mají podle Tumpel-Gugerelové za úkol na světových finančních trzích zajistit dostatečnou likviditu. K tomu již využily svých nástrojů a stejně jako některé vlády již implementovaly určitá opatření. Teď jen musíme počkat, až se „věci dají do pohybu“. „Mnoho součástí finančního systému funguje dobře,“ podotýká členka bankovní rady.

Neleží však část viny za propuknutí krize i na bedrech centrálních bank kvůli špatné regulaci? V čem tkví jádro problémů bankovního systému? „Riziko některých elementů na finančních trzích bylo podceněno,“ míní Tumpel-Gugerelová.

Je proto potřeba změnit způsoby vyhodnocování rizika. Podle Tumpel-Gugerelové se nyní vyhodnocuje chování ratingových agentur a dodržování účetních pravidel.

Ne ze všech obtíží současné globální ekonomiky však Tumpel-Gugerelová viní finanční krizi. Nynější zpomalování ekonomiky má podle ní velkou souvislost také s cenovými šoky, které v uplynulém roce nastaly.