Pražská burza na rozdíl od Evropy udržela růst

Praha - Pražská burza dnes na rozdíl od evropských kolegyň udržela včerejší růst. Index PX si celkově polepšil o 2,7 procenta. Vývoj na pražském trhu pozitivně ovlivnil především včerejší dobrý výsledek amerických trhů. Stejně jako včera ale byli investoři spíše vlažní a objem uzavřených obchodů byl velmi nízký.

Nákupní pokyny převažovaly na pražské burze převážně dopoledne, kdy se index PX vyšplhal až ke 4 procentům. Pak ale s návratem evropských burz do červených čísel nákupní aktivita ochabla. I přesto se ale pražské burze podařilo ukousnout z velkých pátečních ztrát.

Velmi dobře se na pražské burze dařilo Komerční bance, které si polepšila o 7 procent. Dobře se vedlo i akciím Telefónicy O2, které poskočily o 3,9 procenta. ČEZ přidal o 2,7 procenta. „Po zbytek roku bych v případě uklidnění situace řadil tyto akcie mezi velmi perspektivní tituly,“ míní makléř společnosti Fio Pavel Hadroušek.

V západní Evropě se dnes dařilo především finančním titulům. Celkově ale trhy většinou skončily v červených číslech. Index Eurostoxx 50 klesl i 1,12 procenta, německý DAX odepsal 1,55 procenta a britský FTSE 100 ztratil 1,33 procenta.