Evropský obchod bude řídit baronka

Brusel/Štrasburk - Obchod v Evropské unii bude vůbec poprvé řídit žena, která je navíc nositelkou šlechtického titulu. Poslanci Evropského parlamentu dnes potvrdili, že komisaře pro obchod Petera Mandelsona ve funkci vystřídá baronka Catherine Ashtonová. Mandelson na začátku října Evropskou komisi narychlo opustil, aby se mohl stát britským ministrem podnikání, zatímco Ashtonová přichází z britské Sněmovny lordů, kde zastupovala zájmy vlády.

Poslanci odsouhlasili změnu na jednom z nejdůležitějších postů v Bruselu,
přestože řada z nich měla výhrady a upozorňovali, že má britská politička nedostatek zkušeností s obchodem. Ashtonová podobné námitky se ovšem snažila prokázat opak tím, že se jí podařilo ve Sněmovně lordů prosadit schválení lisabonské smlouvy.

Dvaapadesátiletou baronku nicméně nečeká na postu eurokomisařky pro obchod lehký úkol. Její předchůdce Mandelson musel často bojovat s antipatiemi, které si vysloužil za svojí podporu liberalizaci světového obchodu. Kvůli tomu se také několikrát dostal do „křížku“ se současným francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Liberalizaci totiž brání především dohoda v oblasti zemědělství, kde jsou Francouzi radikálními zastánci dotací.

Kvůli dotacím a clům na zemědělské produkty také jednání o liberalizaci obchodu koncem července v Ženevě zkrachovala a jejich pokračování je zatím nejisté. Ashtonová chce na Mandelsonovu aktivitu v této oblasti navázat navzdory upozorňování mnohých, že momentální naděje na uzavření dohody jsou v podstatě nulové. Chce se co nejdříve sejít s výkonným ředitelem WTO Pascalem Lamym, aby ho ujistila o pevné podpoře Evropské unie pro jeho úsilí uzavřít novou dohodu.

Baronka však také přikládá značnou důležitost lidským právům a rozvojovým zemím. Ujistila, že finanční krize nepovede ke snížení objemu rozvojové pomoci, kterou Evropská unie poskytuje. Dodala, že obchod je podle ní jen jednou součástkou skládačky, která vede ke schůdnému řešení otázky lidských práv ve světě.