Zvykejme si na finanční krizi, potrvá prý až pět let

Vídeň/Washington - Finanční krize a její dozvuky v podobě hospodářské recese se protáhnou na několik let. Mezinárodní měnový fond varuje, že americká ekonomika zůstane v červených číslech po celý rok 2009, eurozóně předpovídá nulový růst. Odhady některých odborníků jsou ale ještě katastrofičtější. Například ředitel rakouské pobočky mezinárodní poradenské firmy A.T.Kearney Robert Kremlicka tvrdí, že recese potrvá až pět let.

Podle Mezinárodního měnového fondu se hospodářský růst ve Spojených státech i v eurozóně zastaví již ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Zpomalení a možná také úplné zmražení expanze ekonomiky čeká i asijské země. K normálu se pak bude situace vracet po celý rok 2009.


První se z krize dostanou asijské státy. Otřesy finančních trhů a útěk investorů od svých měn totiž tyto státy zažily naposledy v roce 1997 a částečně se proti nim pojistily. Zpřísnily regulaci bankovního sektoru a velkou část svých rezerv drží v zahraničních měnách.

Kremlicka: Rok recese je příliš optimistický

Rakouský expert v rozhovoru pro deník Die Presse varoval, že dopady finanční krize budou mnohem horší, než si svět připouští. Ve Spojených státech, v západní a části východní Evropy potrvá krize nejméně dva roky, v horším případě až pět let. Znatelně přibrzdí i zbytek světa.

Nejhůře podle Kremlicky dolehne krize na automobilový průmysl a engineering. Do problémů sklouzne ale také strojírenství. Všichni se navíc budou muset vyrovnávat s vysokou inflací. Konkrétní výši je teď však těžké odhadnout, protože centrální banky a vlády celé řady států světa pumpují do finančního sektoru naprosto bezprecedentní množství peněz.

Boj s krizí ve 30. letech 20. století trval šest let

Mezinárodní měnový fond a jeho sesterská instituce Světová banka přirovnávají současné otřesy k velké hospodářské krizi ze 30. let, v důsledku které se zhroutily ekonomiky takřka všech států světa. Světové hospodářství se tehdy s dozvuky krize potýkalo téměř šest let.