Majitelé domů: Váhavá deregulace se může státu prodražit

Praha - Občanské sdružení majitelů domů (OSMD) opět pohrozilo státu, že na odklad deregulace do roku 2012 stejně nakonec doplatí nájemníci, resp. daňoví poplatníci. O několik miliard korun totiž narostou kvůli prodloužené regulaci majitelům domů škody, které může Evropský soud pro lidská práva majitelům přiznat jako odškodné. Slovní válka mezi ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) a majiteli domů pokračuje.

MMR v případě většiny krajských měst, kde hrozí výraznější zvyšování regulovaných nájmů, rozhodlo na začátku října o rozložení procesu uvolňování nájemného až do roku 2012. Původně mělo uvolňování nájemného skončit o dva roky dříve. Ministerstvo tím chce zmírnit dopady vyšších nájmů. Majitelé domů však tento krok označili za „nejapný trik“. „Nese to s sebou nebezpečí, že státní rozpočet bude chudší o několik miliard korun,“ OSMD Tomislav Šimeček.

MMR však s argumenty majitelů domů nesouhlasí. „Poukazují-li vlastníci domů na nebezpečí, že v důsledku prodloužení deregulačního procesu na státu vysoudí vyšší odškodné, zamlčují druhou stranu věci. Když by totiž stát nepřistoupil k připravovanému prodloužení neregulačního procesu, pak bude muset státní rozpočet vydat řádově srovnatelné, stamilionové vyšší objemy v podobě sociálních dávek,“ řekl vrchní ředitel sekce bytové politiky MMR a Státního fondu rozvoje bydlení Jan Wagner.

Majitelé domů podali na Českou republiku kvůli regulovaným nájmům k štrasburskému soudu přibližně 4 800 žalob. Podle Šimečka majitelé neočekávají plošné odškodnění. „Každý poškozený musí prokázat, jaká škoda mu vznikla,“ uvedl.

V Česku je podle dřívějšího sdělení OSMD pouze 28 obcí a měst, ve kterých je nájemné na úrovni, jež stačí k pokrytí nákladů na základní údržbu domů a bytů. Jde hlavně o velká města, například Prahu, Brno nebo Karlovy Vary. V ostatních obcích se výše nájmů pohybují pod touto úrovní. V Česku je to více než 6 000 obcí.