Následujících devět dní nevyrobí Škoda Auto jediný vůz

Mladá Boleslav - Dnes večer se na devět dní zastaví všechny výrobní linky mladoboleslavské Škodovky. Po tradičním víkendovém volnu čeká firmu zatím nejdelší odstávka, kterou naplánovala kvůli světové recesi v automobilovém průmyslu, způsobené globální finanční krizí. Další přerušení výroby čeká Škodovku poslední dva týdny v prosinci, nově se hovoří i o listopadových termínech.

Po skončení dnešní odpolední směny se mladoboleslavská továrna vylidní. Výrobní linky se znovu rozjedou až v neděli 2. listopadu ve 22:00. Do té doby zůstane většina dělníků doma na 75 procentech běžné mzdy.

Hrstka zaměstnanců však do práce přece jen půjde, Škodovka chce odstávku využít. „Ve čtvrtek a pátek se chystají inventury,“ informoval mluvčí firmy Jaroslav Černý.

Škoda Auto má už dvě jednodenní odstávky za sebou, kromě příštího týdne bude výroba stát také posledních 14 dní v prosinci. Původně se počítalo s jednodenní odstávkou v říjnu, vyrábět se mělo i 22. a 23. prosince.

Škodovka ale není jedinou automobilkou, která se potýká s poklesem poptávky. Recese zasáhla celé odvětví. Například italská automobilka Fiat předpověděla, že by se poptávka po jejích produktech mohla propadnout o 10 až 20 procent. DaimlerChrysler již musel omezit služby poskytované v továrně v Toledu a zvažuje uzavření továrny v Newarku.