Asie bude spolupracovat s EU a USA v boji proti krizi

Peking - Čína se bude podílet na stabilizaci světové ekonomiky zasažené globální finanční krizí. Na společném summitu Evropské unie a zemí jihovýchodní Asie (ASEM), který dnes odstartoval v Pekingu, to řekl čínský prezident Chu Ťin-tchao. Vůli spolupracovat v boji proti největší krizi finančních trhů za posledních sedmdesát let vyjádřily i ostatní asijské státy.

„Pro Čínu je zachování zdravé ekonomiky samo o sobě významným příspěvkem ke globální finanční stabilitě a ekonomickému rozvoji,“ prohlásil čínský prezident.

Asie podpoří reformu finančního systému 

Lídři států účastnících se vrcholné schůzky se zavázali prosadit kompletní reformu mezinárodního finančního systému. O té budou diskutovat na sérii summitů iniciované americkým prezidentem Georgem Bushem. První z nich se uskuteční 15. listopadu ve Washingtonu a EU chce, aby na něm Asie sehrála plnohodnotnou roli.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země nyní EU předsedá, vyjádřil naději, že Asie a Evropa vytvoří na listopadových jednáních ve Washingtonu společnou frontu. „Evropa by byla ráda, kdyby Asie podpořila naše úsilí,“ řekl.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové by se reformy finančního systému měly zaměřit především na posílení transparentnosti na trzích, změny v systému odměňování ve finančních institucích, přísnější dohled a užší mezinárodní spolupráci. „Nejde o nic více a nic méně než vytvoření nové finanční soustavy,“ řekla.

Za Českou republiku se summitu účastní místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Vydáno pod