První suma pro Island - 2 miliardy dolarů od MMF

Reykjavík - Island oficiálně požádá Mezinárodní měnový fond (MMF) o úvěr v sumě dvou miliard dolarů (asi 40 miliard Kč). Oznámil to dnes islandský premiér Geir Haarde. Island se nachází v nejhlubší finanční krizi ve svých novodobých dějinách a jeho finanční systém se téměř zhroutil. Na pomoci spolupracuje s Ruskem, Norskem nebo Nizozemskem, první konkrétní dohoda je ale na spadnutí s nadnárodní institucí.

Úvěr od fondu má být součástí většího balíku, na němž se budou podílet zejména skandinávské země a který má podle zdrojů činit asi šest miliard dolarů. Od MMF to bude první půjčka Islandu od roku 1976.

Premiér na tiskové konferenci prohlásil, že fond podle něj úvěr nepodmínil žádnými nepřijatelnými podmínkami. Za důležité označil, aby islandská veřejnost nebyla nucena splácet ohromné dluhy islandských bank.

Island musel kvůli finanční krizi před třemi týdny zachránit zestátněním před krachem všechny tři své největší banky, které v minulých letech prudce expandovaly v zahraničí a rozsáhle se zadlužily. Těžký propad kurzu islandské koruny nyní banky ohrožuje krachem, bankovní transakce mezi ostrovem a zbytkem světa se prakticky zastavily a zemi hrozí nebezpečí vyhlášení platební neschopnosti.

Vydáno pod