Akcie v USA zakončily týden ve strachu z recese silným poklesem

New York - Americký akciový trh zakončil týden novým propadem a hlavní index ztratil přes tři a půl procenta. Investoři se zbavovali po celém světě akcií i dalších rizikových aktiv kvůli vzrůstajícímu strachu z globální recese a z poklesu firemních zisků. Na trzích zavládl opět všeobecný úprk k hotovosti, což na devizovém trhu vyneslo vzhůru kurzy dolaru a především jenu.

Dow Jonesův index uzavřel obchodování podle neoficiálních údajů poklesem o 312 bodů, tedy 3,6 procenta, na úrovni 8378,95 bodu. Během obchodování přitom ztrácel až 500 bodů. Index trhu Nasdaq klesl o 3,2 procenta na 1552 bodů. Prudký pokles ohlašovaly před začátkem obchodování poruchy na termínovém trhu, kde muselo být obchodování kvůli silným prodejům pozastaveno.

Prodávaly se akcie bank, průmyslových firem i energetických koncernů. Situaci podle analytiků zhoršovaly nucené prodeje akcií vzájemnými a hedgeovými investičními fondy, které potřebovaly sehnat hotovost, aby mohly vyplatit odcházející investory. „Pohled na globální situaci říká, že se zhoršuje a to má špatný dopad na zisky a investiční příležitosti,“ komentoval Bucky Hellwig z fondu Morgan Asset Management.

Propad na Wall Street následoval po silných výprodejích v Asii i Evropě. Akcie na některých trzích klesly i o více než deset procent, což se týkalo i Prahy, kde hlavní index zažil svůj druhý nejhlubší denní pokles vůbec. V západní Evropě obavy z recese prohloubila zpráva o prvním čtvrtletním poklesu britské ekonomiky po 16 letech a negativně působily i nepříznivé vyhlídky velkých firem.

Cena ropy klesla nejníže od loňského května

Spolu s akciemi padaly i ceny komodit v čele s ropou, která klesla nejníže od loňského května. S ropou také silně oslabily akcie ropných koncernů jako Chevron a Exxon Mobil. Na devizovém trhu vládl dolar s jenem, k nimž se investoři v silné vlně averze k riziku stahovali od ostatních měn a investičních aktiv. Dolar tak ke koši měn vystoupil na dvouleté maximum a jen se dostal k euru i dolaru na mnohaleté rekordy. Euro naopak zčásti pod vlivem nepříznivých ekonomických zpráv z Evropy mohutně klesalo.

Kurz eura k dolaru klesl až na dvouleté minimum 1,2498 USD a později byl kolem 1,26 USD se ztrátou více než dvou procent. Dolar k jenu oslabil na 13leté minimum 90,95 JPY a končil kolem 94,50 JPY. Euro se v jednu chvíli vůči jenu zřítilo až o deset procent na 113,82 JPY a večer se pohybovalo kolem 119,25 JPY se ztrátou asi šesti procent.

New York Stock Exchange
Zdroj: ČT24