Soud potvrdil pokutu 240 milionů pro RWE Transgas

Brno - Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 240 milionů korun za zneužití dominance pro největšího prodejce plynu v Česku RWE Transgas. Zrušil tak předchozí opačný verdikt krajského soudu a celý případ mu vrátil k projednání. Ani po dnešku tak není jasné, zda RWE pokutu skutečně zaplatí.

Podle Nejvyšší správního soudu by měl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) přehodnotit výši pokuty, kterou RWE udělil. „ÚOHS musí při výpočtu pokuty postupovat v souladu s takzvanou absorpční zásadou. Tedy vyměřit pokutu za jeden z deliktů, přičemž je oprávněn v rámci hodnocení závažnosti jednání přihlédnout jako k přitěžující okolnosti i k tomu, že bylo spácháno více deliktů,“ uvedl soudce NSS Jakub Camrda

RWE omezovala konkurenci 

RWE, která měla v době porušení zákona na českém trhu s plynem víc než 80procentní podíl, dostala pokutu za územní omezování konkurenčních distributorů. Podle antimonopolního úřadu zneužila firma dominanci podle evropského i podle českého práva. Právě to se nelíbilo krajskému soudu, správní soud je však jiného názoru.

Antimonopolní úřad tvrdil, že chování RWE mohlo poškodit konečné zákazníky. Měl původně i další výtky, od většiny ale nakonec ustoupil, aby se vyhnul možným kompetenčním sporům s Energetickým regulačním úřadem, a původní pokutu 370 milionů snížil. Pokuta přitom mohla být podstatně vyšší. Podle zákona může ÚOHS uložit sankci až do výše deseti procent ročního obratu. V případě RWE by to bylo asi šest miliard korun.

Vydáno pod