Na trh přichází nový mobil pro seniory

Praha - Na českém trhu se zítra objeví nový telefon určený speciálně pro seniory. Má větší klávesnici, písmo a také speciální tlačítko pro přivolání pomoci. Je to ale jen jeden z mála produktů, které si senioři mohou koupit. Přestože začínají přitahovat zájem firem, jsou pro ně stále okrajovou cílovou skupinou.

Lidé ve vyšším věku jsou podle prvních reakcí s novým mobilem nadmíru spokojeni. Někomu se líbí velká písmena a dobré podsvícení, jiní si zase pochvalují speciální tlačítko se spojením přímo na záchranné složky. Dá se na něj uložit až pět čísel - standardně bude nastavené číslo 112.

Telefon bude stát tři a půl tisíce korun, s paušálem určeným pro lidi nad 60 let jen korunu. „Je to specifická skupina zákazníků, ale poměrně velká. Věříme, že má do budoucna velký potenciál, proto jsme se rozhodli ji oslovit,“ vysvětluje marketingový ředitel O2 Jan Karas.

Ročně v Česku přibude sto tisíc lidí starších 65 let. Do 20 let jich bude kolem 3 a půl milionu. Nejvíc novinek pro seniory vzniká právě v oblasti komunikace. „U seniorů je silná potřeba komunikovat, nezůstat ve stáří sami, být v kontaktu s rodinou a přáteli,“ tvrdí Jiří Hrabě z Linky seniorů.

Na rozdíl od západních zemí však o české seniory firmy moc zájem nemají. „Starý člověk má být podle obecného mínění chudý. Jestliže toto mínění převažuje, firmy se podle toho marketingově chovají,“ říká ředitel občanského sdružení Život 90 Jan Lorman.

Jedním z prvních, kdo šanci u převážně majetných seniorů vycítil, jsou developeři. Staví tzv. senior parky, tedy areály s bezbariérovými byty, lékaři a dalšími službami.

Vydáno pod