Část německých dělníků stávkovala za vyšší platy

Berlín - Část německých zaměstnanců ve strojírenství dnes na několik hodin stávkovala za vyšší platy. Podle odborové organizace IG Metall přerušilo práci zhruba 8000 lidí, převážně na nočních směnách. Zaměstnanci požadují zvýšení platů o osm procent.

Stávka nejvíc postihla závod automobilky Audi v Ingolstadtu, kde se k ní připojily zhruba čtyři tisíce zaměstnanců. Sdružení zaměstnavatelů Gesamtmetall ve čtvrtek dělníkům nabídlo zvýšení platů o 2,9 procenta na příštích 14 měsíců. To ale odboráři odmítli. „Je to špatná nabídka, uráží nás to. Rychlé řešení proto není možné,“ sdělil místopředseda sdružení IG Metall Detlef Wetzel. 

Odboráři by měli se sdružením Gesamtmetall začít o mzdách znovu jednat 11. listopadu v Bádensku-Württembersku. Dohody uzavřené v této spolkové zemi většinou slouží jako vodítko pro mzdová vyjednávání pro další strojírenská odvětví v celém Německu. 

V Severním Porýní-Vestfálsku se odbory se zaměstnavateli sejdou 13. listopadu. Pokud ani v dalších kolech vyjednávání k žádnému výsledku nedojde, začnou odbory prosazovat celonárodní stávku za vyšší platy. 

IG Metall hájí zájmy asi 3,6 milionu dělníků ve strojírenství. Pokud by odboráři se svým požadavkem uspěli, bylo by zvýšení platů o osm procent ve strojírenství největší za posledních 16 let.