Francouzským bankám hrozí znárodnění, pokud nebudou dávat půjčky

Paříž - Světová finanční krize naučila banky chránit si svůj kapitál a pokud možno neposkytovat víc půjček, než je nezbytné. Právě poskytování dostatečného množství úvěrů se však nyní stalo doslova podmínkou přežití pro finanční instituce ve Francii. Premiér François Fillon jim pohrozil zestátněním, pokud nebudou dostatečně půjčovat klientům.

Zásahem státu pohrozil minulý týden již prezident Nicolas Sarkozy, v rozhovoru pro televizní stanici France 2 se nyní k němu připojil i ministerský předseda. Fillon řekl, že banky mají k poskytování úvěrů prostředky.

François Fillon, premiér Francie:

„Jestliže získáme pocit, že banky nedělají potřebnou práci, tak jsou dvě možnosti: stáhneme půjčky, které jsme jim poskytli. Když stáhneme tyto peníze, ocitnou se banky v potížích, a v tom okamžiku nastane otázka, zda do nich kapitálově vstoupit,  případně vyměnit jejich vedení a kontrolovat jejich strategii.“


Premiér už vytvořil pracovní skupinu, která sleduje, jak se banky chovají k středním a malým podnikům. Koncem minulého týdne svolal do úřadu vlády šéfy velkých společností, mimo jiné z energetického a automobilového průmyslu. Všechny ujistil, že by banky měly obnovit pro každou firmu půjčky splatné přinejmenším až do konce roku 2009.

Francouzský premiér také přiznal, že se v příštím roce v důsledku finanční krize prohloubí státní deficit. Neměl by však přesáhnout tři procenta HDP stanovená maastrichtskými kritérii. Fillon také prohlásil, že bude nutné snížit odhad růstu ekonomiky na půl procenta nebo dokonce 0,3 procenta z původně předpokládaného jednoprocentního růstu.

Vydáno pod