Ekonomika USA v den voleb: propad dolaru a výroby, růst akcií

Londýn/New York -  Americký dolar zažívá v den volby nového amerického prezidenta největší jednodenní propad od zavedení eura, oslabuje o zhruba 3 procenta pod hladinu 1,30 USD/EUR. Vůči koši hlavních měn zaznamenal dolar největší propad za 13 let. Investoři se nechtějí pouštět do nových obchodů před výsledky amerických prezidentských voleb. Trhy se také soustředí na zasedání centrálních bank v Evropě. Přestože se současně Američané dozvěděli, že výroba v jejich zemi klesla v říjnu nejvíc za posledních 26 let, americké akcie rostou.

Dolar ztrácel kolem 18:00 SEČ vůči koši šesti hlavních měn 2,4 procenta na 84,678 bodu, a zažil tak největší jednodenní procentní propad od září 1995. Euro vůči dolaru posílilo o 2,6 procenta na 1,2979 USD a mohlo by zaznamenat nejvyšší jednodenní zisk od roku 1999. Dolar k jenu vzrostl o 1,2 procenta na 100,29 JPY. Euro vůči jenu stouplo o 3,8 procenta na 130,21 JPY.

Investoři nyní čekají na výsledky amerických prezidentských voleb. Podle analytiků by pro dolar bylo lepší vítězství demokratického kandidáta Baracka Obamy, protože demokraté nyní kontrolují Kongres a pro vládu by tak bylo jednodušší prosadit své plány. „Jakýkoli jasný výsledek podpoří dolar zpět ke hladině 1,250 USD/EUR,“ tvrdí analytik Vladimír Pikora. „Žádný prezident nepřinese zázračnou pilulku na finanční krizi,“ upozorňuje ovšem.

V době finanční krize jsou trhy extrémně citlivé na veškeré nové impulsy. Jakýkoli podpůrný krok vlády je považován za pozitivní pro měnu dané země, očekávané snížení proto nyní často způsobuje růst kurzu měny dané země, přestože tomu je běžně naopak.

Špatné zprávy dnes Američané museli přijmout ze zpracovatelského průmyslu. Výroba v USA klesla v letošním říjnu nejvíc za posledních 26 let, zaměstnanost klesla o 8 procent a o 11 procent se do mínusu propadl i vývoz.

Akcie na newyorské Wall Street zahájily růstem, pozornost investorů nejvíce přitahují prezidentské volby. Nákupní zájem se točí hlavně kolem emisí, které předchozí prodejní vlny srazily na pětiletá minima. Výrazně šly nahoru akcie sítí kreditních karet či konglomerát General Electric.

Index Dow Jones v poledne newyorského času stoupl o 3,2 procenta na 9614 bodů. Index Nasdaq Composite se v 18 hodin SEČ zvýšil na 1782,7 bodu se ziskem 3,3 procenta.

Vydáno pod