Saúdská Arábie omezila těžbu a cena ropy vystřelila o 11 procent vzhůru

New York - Cena americké lehké ropy vyskočila o více než 11 procent kvůli náznakům, že Saúdská Arábie, největší světový exportér suroviny, výrazně snížil těžbu. Významnou roli hraje v tvorbách cen i světová finanční krize, tvrdí obchodníci. Americká ropa podražila o 7,43 dolaru na 71,34 USD za barel a v Londýně se cena severomořské ropy Brent zvýšila o 7,16 USD na 67,64 USD.

Jeden z informovaných zdrojů odhadl, že Saúdská Arábie snížila denní průměrný vývoz ropy proti srpnovému vrcholu o 900 tisíc barelů. Z trhu se tak vytrácejí pochybnosti, zda se Saúdská Arábie podřídila rozhodnutí kartelu OPEC z minulého měsíce. Ministři organizace rozhodli, že skupina sníží vývoz o 1,5 milionu barelů ropy za den.

„Trhy s ropou vyskočily zpět z nočních minim díky triu podpůrných faktorů: slabému dolaru, rostoucím akciím na světových burzách a díky úvahám o tom, že Saúdská Arábie již asi snížila produkci,“ uvedl analytik Citi Futures Perspective Tim Evans. Ostatní členové kartelu OPEC zřejmě snížili produkci také.