Skláři se dnes sejdou s Nečasem, budou ho prosit o pomoc

Praha - Sklářští odboráři se dnes sejdou s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem. Chtějí s ním jednat o státní pomoci sklářům v jejich tíživé situaci, do níž se dostaly hlavně sklárny ve Světlé nad Sázavou a Poděbradech. Jejich zaměstnanci nedostali platy za září, možná je neobdrží ani za říjen. Naděje sklářů svitla poté, co majitel poděbradského autosalonu Pavel Louda podal nabídku na koupi části aktiv.

Odborový svaz skla a porcelánu obrátil na ministerstvo práce a sociálních věcí s žádostí o pomoc pracovníkům skláren Bohemia Crystalex Trading (BCT). V podnicích Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou a Sklárny Bohemia Poděbrady se výroba zcela zastavila a 1750 tamních zaměstnanců nedostalo své mzdy za září a nedočkají se jich zřejmě ani za říjen.

Pece jsou totiž nyní mimo provoz, rozeběhnout se mají znovu 3. prosince, a to díky majiteli poděbradského autosalonu Pavlu Loudovi. Tens odkoupí část aktiv firmy, budovy a zásoby. „Teď je potřeba, aby se ta výroba rozjela co nejrychleji a aby se našly banky, které nám nabídnou peníze,“ nastiňuje budoucí vývoj ředitel poděbradských skláren Jaroslav Seifert.

Podle ředitele skláren měl podnik v době přerušení výroby dopředu nasmlouvané zakázky za 60 milionů korun. O zákazníky by tedy v případě obnovení provozu neměl mít nouzi.


Skláři předposlední říjnový týden protestovali před úřadem vlády a požadovali státní pomoc. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas ovšem minulý týden mimořádnou podporu sklářům odmítl s tím, že pracovníci mají své mzdy vymáhat u insolvenčního správce skláren. Zdali přinese dnešní schůzka nějaký posun, je zatím nejasné.